Redan på 70-talet skriver Sölve Rydell progressiva rocksånger till fyra LP med Peter O Ekberg, varav några hamnar i den legendariska musicalen ”AlmRock Story” 1986, som han skriver manus till.

På 80-talet gör han mycket radioteater i det experimentella kultprogrammet ”Vattenringar” som går varje fredagskväll och blandar teater med musik och lyrik. Då och då sitter han i P1 och väcker svenska folket i ”Morgon från Ljungby”. 1990 är han Sommarpratare i P3.

Men han skriver också annat. I 25 år har han formulerat Astrad och Götrads tusentals tankar, samlade i flera böcker. 1986 kommer första utgåvan av ”Tunisien sett genom svenska ögon”, en personlig reseskildring. Dessutom skriver han under den här perioden många sånger. 1991 sjunger Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebø in ”Julen är här”, som på bara några år blivit en modern julklassiker, också i kyrkans värld.

1996 får Sölve Rydell det prestigefyllda Ivar-Lo priset för romanen ”De tama längtar, de vilda flyger”. 1999 skriver han ”Den stora Kombin”, en roman i tre tidsplan om en mans ödesmättade livsresa.

Däremellan och därefter har han skrivit nya teaterpjäser, sånger, artiklar och resereportage. 2005 kommer ”Boken om Ljungby”, en kärleksfull och initierad skildring av en liten stad, dess historia, människor och miljöer. 2007 följer romanerna ”Din dumme jävel”, en dramatisk ungdomsroman om vuxnas svek, och ”De tama längtar, de vilda flyger”, en utvald nyutgåva i pocket av ”En bok för alla”.