I maj 2007 kommer ”De tama längtar, de vilda flyger” i ny pocketutgåva, utvald av En bok för alla, som i tre decennier gett ut kvalitetslitteratur med statligt stöd och därför till billigt pris. Det fina omslaget är på samma gång nytt och nostalgiskt, gjort av Annika Lyth. Förordet är skrivet av författaren Gunder Andersson. I allt annat är det samma roman, varm, spännande, tidlös och som det är svårt att lägga ifrån sig. Därom vittnar de tusentals läsare som redan tagit den till sitt hjärta. I flera år har den inte gått att få tag i. Nu uppstår den igen, i vacker, lättillgänglig, billig pocket. Läs den gärna!

”De tama längtar, de vilda flyger” gavs först ut 1996 på Rabén Prisma, blev mycket uppmärsammad och vann bland annat det prestigefyllda Ivar Lo-priset på 150 000 kronor.

Förord om Sölve Rydell av författaren Gunder Andersson
Sölve Rydell, född 1939 hade skrivit en reseskildring men också bland annat experimentell radioteater, progressiva rocktexter och aforismer när han romandebuterade med ”De tama längtar, de vilda flyger” 1996. Skrivandet har skett vid sidan av arbetet som lärare på deltid, han har undervisat i svenska och historia och ibland på Högskolan för blivande lärare. Bostadsorten är Ljungby, en stad han skildrat i en stort upplagd bok.

”De tama längtar, de vilda flyger” var inte vilken romandebut som helst, den tilldelades förstapriset i Ivar Lo-Johansson-stiftelsens romanpristävling på temat kärlek. Och om kärlek handlar det, mindre fysisk än medmänsklig. Berättarjaget växer upp i bruksmiljö, det är en barndomsskildring som spritter av liv och en småstadsskildring där det stora dramat plötsligt exploderar genom sömnigheten. Det kan ta sig formen av hatiskt ungdomsvåld, en återuppväckt kärlekshistoria, ett plötsligt självmord och en eldsvåda som lägger kvarter i grus och aska.

Berättarjaget är trygg i sin miljö, men en dramatisk händelse vänder upp och ned på hans liv och tvingar honom till ett beslut. Han flyttar till Stockholm. Hans bästa vän, den något äldre Toto finns redan där, han har den eld inom sig som föder geni eller galenskap. I Stockholm är han på väg att etablera sig som rocksångare, berättarjaget får plats som nöjesreporter på Expressen. Han förblir samtidigt vad man kan kalla revoltören Totos mänskliga pacemaker. Först i småstaden där Toto på alla vis var avvikande, senare följer han honom på den vindlande karriärvägen genom klubbar och folkparker. Han är den som fysiskt och mentalt håller Toto vid liv när allt är på väg att gå överstyr.

”De tama längtar, de vilda flyger” är en klassisk utvecklingsroman, där ett tema är vilket pris den betalar som till varje pris söker framgången och succén, men någonstans ändå står fast i sitt förflutna. Det är samtidigt en fin tidsskildring, förankrad i skarven 1950–60-tal, skriven på ett spänstigt språk, doftrikt och situationsladdat. Här finns en mänsklig inlevelse, där den omgivande scenografin utgör en alldeles påtaglig fond till levande människors känslor och upplevelser. Det är liv och död, på liv och död.

Sölve Rydells debutroman fick mycket fina recensioner när den kom. Det finns alla skäl att hålla med. Några år senare utkom han med ytterligare en roman, ”Den stora kombin”, även den en bok som gestaltar frågor kring livets valsituationer.

– Gunder Andersson

Recensenterna skrev bland annat:
”Det är en klassisk manlig utvecklingsroman av en ytterst skicklig berättare. Suktar man efter en historia som håller, där dramaturgin hela tiden suger läsaren vidare mot nya frågor, då kan man känna sig trygg: man får sitt lystmäte.”
– Maria Gummeson (Küchen), Upsala Nya Tidning

”Rydell skriver medryckande, stundtals blixtrande intensivt. Han fångar ytterst väl unga människors längtan och sårbarhet, deras försök att med kärlek och gemenskap ge vardagen den stadga som skulle kunna göra livet mindre smärtsamt. Det är en verklighetsnära roman, med inslag av fantasifulla skeenden, som från början till slut engagerar läsaren. Avgjort en läsupplevelse av påtaglig betydelse.”
– Ingvar Engvén, Bibliotekstjänst

”Detta är en vacker roman, varm och närvarande. Författaren vet vad han vill och gör det med exakthet. Detaljerna ger en närvarokänsla, ger smak på tungan, dofter i näsan, bilder som gungar under ögonlocken.”
– Johanna Nilsson, Dalademokraten

”De tama längtar, de vilda flyger; är en av de bästa svenska romaner jag läst på länge. Redan från första sidan är jag fångad och så fortsätter det till slutet.”
– Åke Lundgren, Norra Västerbotten

”Allt som allt är det en roman som formar sig som en hyllning till vardagen och vänskapen, en ljus, varm historia fri från poseranden, svärta och terapiassociationer. Så mycket godhet utstrålar den att den liknar en motståndshandling.”
– Marie Petersson, Göteborgs-Posten (DN)