Det här är en bok om människor i en liten stad, om dem som synts och hörts, lyckats och misslyckats. Väldigt ofta handlar det om människor som inte gjort sig bemärkta i vanlig mening, i framgång och erkännande. De har gjort sig bemärkta genom att bara finnas, cykla förbi, stå i gathörnen, vara en del av den lilla stadens scenografi, ständigt igenkända. Men sällan är det någon som känner dem, vilka de egentligen var, vad som formade dem och gav dem en plats i tillvaron.

Många av dem berättar jag om i denna bok. Och jag gör det med den kärlek jag känner inför någon som blivit en del av mig själv, min uppväxt och min vardag.
Fästa på papper vill jag skicka berättelsen om dem vidare till framtiden. Märta Ljungberg, Christina Nilsson och Sven Ljungberg klarar nog resan på egen hand, men Mannen utan hals, Prästa-Stina, Silla-Torsten, Tröske-Henning, Tjo, Ågubben, Fröken Hall, Lille-Kalle, Generalen, Edwin Jonsson och Jocke Krycka behöver fästas på papper för att inte glömmas, kanske också sannsagorna om Ulla Sjöö, Truckapojken Rune och Barnvagns-Bengtssons Hitler-Mercedes. Och annat smått och gott av vad som hänt på denna lilla plats i utkanten av världen en stund på jorden.

Och där man också kunde skratta gott. Fast den lilla staden, liksom alla andra små städer och dess människor, levde ett undanskymt liv vid sidan av den stora vägen som drog förbi med tiden.
Därför har jag skrivit denna bok. Fast papper och böcker kanske inte ens finns om hundra år.

”För sent TESAGT” gavs ut 2021 av Skapande Ord.